chtěla bych napsat pár receptů na mořské potvory, které mi chutnají a zvládne je i začátečník. Všeobecně není nutné u plotny trávit hodiny, i skvělé věci se dají uvařit za pár minut.
Podotýkám, že recepty nejsou zas tak dietní, každopádně chutnají úžasně :-)
Krevety s máslovou sladkokyselou omáčkou
Můj neoblíbenější recept na krevety jsem kdysi našla někde na internetu, nejsem autor, ale mohu ho směle doporučit. Chutnal zatím každému.
Pro 3-4 osoby, které jsou ochotné jíst rukama:
Pro 3-4 osoby, které jsou ochotné jíst rukama:
- 1/2 - 1 kg krevet, kupuji předvařené, neloupané, co největší
- 100 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z jedné limetky
- 2 lžíce medu (javorového sirupu, agave sirupu, stačit bude i přírodní cukr)
- 2 špetky chilli nebo chilli omáčky, jde i bez
- 4 stroužky česneku
- sůl a hrubě mletý pepř
- 3x strouhnout čerstvého zázvoru (lze vynechat)
- 3x strouhnout limetkové kůry (event. citrónové kůry)
- čerstvou hladkolistou petrželku
V kastrůlku připravíme marinádu. Zahřejeme máslo a přidáme k němu všechny zmíněné ingredience, kromě petrželky. Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a česneku. Při přípravě olízneme a klidně dávku chilli či jiných ingrediencí zvýšíme či jinak upravíme. Prostě až se Vám to bude zdát dobré :-)
Občas to dělám tak, že krevety trošku v této marinádě předem naložím, pokud není čas, nevadí.
Pokud máte menší množství krevet, lze krevety i s nálevem osmahnout na pánvi, že jsou hotové poznáte tak, že se tělíčka krevet smrsknou a krevetka se více ohne.
Pro více strávníků doporučuji přípravu v troubě, předehřejete na cca 200 °C, pokud máte s horním grilem, tím lépe. Pečeme - grilujeme 15-20 minut podle velikosti.
Na závěr vyklopíme na mísu - talíře a posypeme na jemno nakrájenou petrželkou. Výborná je k tomu čerstvá bagetka, kousky máčet v sosíku a pít bílé víno.
Pokud někdo chce jíst distingovaně a neumazat si ruce, můžete krevety předem vyloupat. Ale nějak to není ono :-)
Pokud máte menší množství krevet, lze krevety i s nálevem osmahnout na pánvi, že jsou hotové poznáte tak, že se tělíčka krevet smrsknou a krevetka se více ohne.
Pro více strávníků doporučuji přípravu v troubě, předehřejete na cca 200 °C, pokud máte s horním grilem, tím lépe. Pečeme - grilujeme 15-20 minut podle velikosti.
Na závěr vyklopíme na mísu - talíře a posypeme na jemno nakrájenou petrželkou. Výborná je k tomu čerstvá bagetka, kousky máčet v sosíku a pít bílé víno.
Pokud někdo chce jíst distingovaně a neumazat si ruce, můžete krevety předem vyloupat. Ale nějak to není ono :-)
Pro 2 hladové nebo pro 4 jako předkrm potřebujeme:
- čerstvé živé slávky - 1-2 kg (menší pytlík)
- kousek másla, nebo olivový olej
- 1 šalotka nebo cibule
- 2 stroužky česneku
- sklenka vína
- trochu mletého pepře
- čerstvou petrželku
Pokud nejsou slávky očistěné, očistíme od řas a smetí a otevřené vyhodíme. Pokud se Vám po uvaření některé neotevřou, vyhodíme je také.
V hrnci rozpálíme olivový olej, vhodíme šalotku nakrájenou na větší kusy, česnek na plátky, zarestujeme, zalijeme vínem, vhodíme slávky, petrželku, opepříme, zlehka promícháme a přiklopené vaříme 5–6 minut. Jako příloha bageta a bílé víno.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat